Gas och broms för brukshundar, 13-14 april i Åkersberga

Gas och broms för brukshundar, 13-14 april i Åkersberga

Hundar av brukshundsras har för det mesta mycket energi och arbetsiver. Riktiga arbetsmyror. Får de inte tillräckligt med uppdrag antar de gärna egna. Ett sådant kan vara att påtala för alla om ”ljusskygga element” vi möter på kvällspromenaden, till exempel Tant Agda som går med käpp. Vanligt förekommande är också att ha “tusen synpunkter” på andra hundars lek. Något som kan få till följd att det blir svårt att träna eller gå på kurs tillsammans med andra hundar och deras ägare. 
På den här kursen går vi igenom var gas respektive bromsknapp sitter på en energisk arbetsmyra. Finner man bara rätt på de där knapparna kan man nämligen sätta igång och ha kul med sin hund istället för att sitta och tjuvhålla i handbromsen hela tiden. 

För mer info. och anmälan gå in under knappen: kurser, upp till höger här på sidan.
Så här säger några röster som gått kursen tidigare: 
"Fantastiskt nyttig kurs."
"Nu ska jag sluta "curla" och istället ha roligt tillsammans med min hund."
"Memea ser verkligen individen och jobbar inte efter att "alla är stöpta i samma form-principen".

Ibland vänder livet blad väldigt fort 

Ibland vänder livet blad väldigt fort 

För två veckor sedan noterade jag att Bruno ibland under promenaden markerade något. Inte hälta men kanske gick han något orent av och till. Jag tänkte att han kanske stukat en tå. Några dagar senare tar han sats för att komme upp för en slänt i blötsnön. Jag ser när det sker. Det är möjligt att han halkar på en rot, att tassen vrids. Men det är på intet sätt ett trauma som får korsband och muskelfäste att gå tvärt av. 

Röntegnplåtarna skickas vidare till Strömsholm för en ”second opinion”. Dagarna går och själv studsar jag mellan hopp och förtvivlan. Efter en vecka kommer svaret. Det är inte bara korsband och muskelfäste som är av, han har även artros i knät men Strömsholm gör ändå tummen upp och säger att det går att operera. Fast operationstid kan han få tidigast om någon månad. Därefter kommer han vara konvalescent i ca 6 månader. Helt återställd kommer han aldrig bli. Jaga efter pinnar och andra snabba ruscher är för alltid no, no. Veterinären påtalar också att när korsband går av så här utan påtaglig anledning är risken stor att även det andra benet är försvagat. Skulle det ”friska” benet klara av flera månader med dubblerad belastning? 

Ofta har jag fått höra att Bruno är så muskulös. Men det är inte min förtjänst, det är han själv som aldrig kan göra något lugnt utan alltid måste satsa allt han har i alla lägen. Med framtidsutsikten att alltid tvinga honom gå kopplad (han som hittills gått okopplad till 95%) alltid neka honom från att göra det han är skapt till och älskar att göra; springa fort, hoppa högt, kunde jag inte göra annat än låta honom somna in i går kväll. Han har varit min bästa kompis i nästan sju år, han ska inte behöva leva vidare som krympling därför att jag bävar inför ensamheten utan honom.

Nyårsfadäs

Nyårsfadäs

Den här nyårsaftonen går ca 15 år tillbaka i tiden. Den hösten hade jag under en resa för första gången kommit i kontakt med havskräftor. Smaken gillade jag verkligen men kanske var konsistensen något ”mjölig” i jämförelse med andra skaldjur jag ätit. Likväl, när jag upptäcker att det finns havskräftor i vår egen livsmedelsbutik lagom till nyåret, vill jag att resten av familjen också får smaka. Jag hostar till lite vid insikten om vad det lilla paketet i min hand kostar och talar om för familjen att de ska äta med andakt. Jodå, alla gillar smaken samtidigt som de håller med mig om konsistensen. Och den här gången upplever jag nog att de är snäppet mjöligare ändå. Alla har som satt gillat kräftorna men en blir ändå över. Med en generös gest låter jag katten få smaka. Men katten vill inte smaka. Nä, nä, att katter är kräsna är ju inget nytt. Då fick väl Herr bordercollie ta den då. Men den svartvite vill inte heller äta kräfta. Inte helt förvånande det heller, mina borders var alla rätt ”picky” med vad som var ätbart och inte. Kräftan fick väl gå vidare till retrievern. Men inte ens den svarta faran vill äta. Istället viker hon sig över den med ena frambenet under sig. Hon tänker rulla sig! Snabb som blixten plockar jag upp kräftan men jag är ändå för långsam. Alla i familjen har sett gesten och alla förstår precis vad den betyder: kräftan är inte bra, den är rent av så illa att den inte duger till mer än att rulla sig på. Så istället för en uppsluppen inväntan av det nya året satt vi där och väntade på att illamåendet skulle infinna sig. Två tjuriga tonåringar, en ängslig man och så jag med alla mina impulsiva infall. Men jag hade tur, antingen var det bara den kräftan som var dålig eller så hade vi alla plåtmage. Oavsett vilket var det i alla fall ingen av oss som behövde kräkas.
Gott Nytt år!

Gott Nytt år!

Jultabbe!

Jultabbe!

Förhoppningsvis en tabbe som bara jag minns fortfarande. 

Sommaren jag fyllde 19 år flyttade jag hemifrån och kunde äntligen bestämma själv, det vill säga skaffa mig en egen hund. Hunden det råkade bli var en labradorhane på fyra år som jag genast döpte om till Oskar. (Charlie hette ju precis alla under på den tiden.) Precis om de flesta personer i 20-årsåldern ansåg jag mig vara både duktig och kapabel. Området framför andra där jag verkligen kunde min sak, var att ta hand om hundar.  

Lagom till jul åker hunden och jag hem till mina föräldrar och på julaftons morgon går vi  en lång promenad i villakvarteret. Väl tillbaka vill Oskar inte följa med in utan stanna kvar på tomten. Jag (min idiot) ser inga problem med det utan lämnar honom kvar och går själv in för att ta av mig ytterkläderna. En procedur som bekant inte tar många minuter men tillräckligt många för att en labrador ska hinna smyga iväg på egen hand. När jag öppnar dörren för att släppa in hunden, finns ingen där. Jag hojtar på honom en stund men inser rätt snabbt att det bara är att kliva i ytterkläderna igen och bege sig ut för att leta. 

Jag går runt, runt och ropar men ingenstans någon hund, fast jo, sen står han där framför mig. Ingen aning om varifrån han kommer men glad är han. Svansen viftar stort från sida till sida och han flinar med hela ansiktet som om han sa: Åh vad kul att just vi två skulle stöta ihop med varandra! Fast nåt är annorlunda med hunden. En mening far genom mitt huvud innan hjärnan riktigt har förstått vad; ”tjock som en julgris”. I samma stund förstår jag alldeles för mycket. Som varför Oskar inte hade velat följa med in, vad han gjort och att någons julskinka utställd för att snabbare kylas ned, inte längre står kvar där den lämnades. Den får istället min hunds mage att bukta ut åt två håll. Vi går snabbt och diskret hem (hur nu det görs diskret) till mina föräldrar. Under de två påföljande dagarna lånar jag föräldrarnas bil varje gång hunden behöver gå ut, livrädd som jag är för att möta någon i familjen som blev utan skinka! (Tilläggas bör kanske att affärerna inte var öppna på samma sätt som de är idag, köpa ny skinka kunde grannarna antagligen inte göra.)  
God jul! Men tänkt dig för innan du släpper ut hunden på tomten!

Tjohoo!!

Tjohoo!!

Nu har böckerna äntligen kommit från tryckaren!

Vill du också lära din hund att gå lugnt i kopplet utan att streta?
Det här är ingen tjock bok, du läser enkelt igenom den på en eftermiddag. Men den är full av handfasta råd och du kommer snart upptäcka att det mest omöjliga inte alls är så svårt: Klart att även din hund kan gå med ett löst hängande koppel! 
Priset för boken är 100 kr + porto 36 = 136 kr. Svischa till 1231744275 och var tydlig med ditt namn och adress så har du boken inom någon dag.

Kom.... men kom nu rå!

Kom.... men kom nu rå!

Känslan av skam är ungefär som att skaka en hundfilt. Hur man än vänder och vrider på sig så yr det mesta av hundhåren tillbaka på en själv. Den här gången var det valpen (eller kanske snarare unghunden) som varit så duktig på att komma på inkallning men plötsligt slutade med det. Helt utan förvarning, en dag så hör den inte längre att man ropar på den. Istället störtar den iväg mot en annan människa och dennes hund.  Den andra hundägaren skriker: "kalla in din hund" och rösten blir allt mer panikslagen ju närmare unghunden kommer. Kruxet är bara att det inte går. Unghunden kunde inte bry sig mindre om ens rop. Till slut börjar människan där borta att fäkta och skrika och bete sig helt tossigt. Unghunden blir bara mer nyfiken. Man vill skrika ”sluta, stå still!” Men vilken rätt har jag att be den andra att lugna sig? Frustration, ilska, skam. Det går runt, runt, känslorna skiftar blixtsnabbt plats med varandra. Desperat söker man efter något/någon att skylla på. Varför beter sig människan så hysteriskt? Varför kan hen inte bara stå still? Fast man förstår ju att den andra är rädd. Men vore hen bara lite mindre hysterisk hade det kanske gått att kalla in den egna hunddjä-eln. Ännu mer frustration, ilska, skam.
Känns situationen igen? Antagligen har de flesta hundägare hamnat där någon gång under hundens uppväxt. När hunden är i den berömda "slyngelåldern" kräver den en del av sin ägare. Men det gäller att inte fastna där! Att inte av misstag låta hunden få alltför många vinster med dumt agerande. (Allt hunden vinner på tenderar den att upprepa!) Utan att veta hur man möter sin hund och lär den att komma när man ropar även om något annat lockar. Precis det som vi ägnar oss åt på kursen; Kom Fido! den 29-30 sep i Åkersberga. Läs mer om kursen här.  

 

Nosework 15-16 sep

Nosework 15-16 sep

Vad tycker alla hundar är roligt? Näsarbete! Alla hundar älskar att få använda sin näsa. Att bli utmanade och själva få klura ut vad som är källan till en doft. Eftersom hundar tycker att det här är roligt förstår de också snabbt vad det hela går ut på. (Och hur kul är inte det för oss själva att få en snabb respons?!) Ett extra plus är att man kan ägna sig åt det här nån gång ibland, till husbehov (typ, när hunden har för mycket myror i brallorna) eller satsa helhjärtat och till slut även tävla i nosework.
Det här är en grundkurs där din hund får pröva på nosework. Inga förkunskaper krävs mer än att du ska kunna berömma din hund (och det brukar inte vara så svårt när hunden är duktig). Sofia Lyheden och jag kommer hjälpas åt att vara instruktörer. 
När: 15-16 sep, 10.00-15.00 Plats: Stationsvägen 53 i Åkersberga Pris: 2500 kr 

Förgiftad av cyanid

Förgiftad av cyanid

 

Igår dog min pappas lilla kavaljer, förgiftad av cyanid. Men hur i hela världen kunde han få cyanid i sig? Jo, genom att äta för många körsbär. Hade körsbärskärnorna runt rakt igenom hunden så där som de brukar hade det inte blivit problem. Men nu fick han i sig ett tiotal och då blev det stopp i tarmen varpå kärnorna blev liggandes och därmed hann utsöndra sitt gift. Visste du att körsbärkärnor innehåller cyanid? Jag gjorde det inte. 
För pappa var detta också helt ny kunskap och det fick honom senare att googla runt på nätet. Han får då fram att motståndsmän under andra världskriget visste om körsbärskärnornas giftighet och använde dem som självmordstaktik om den värsta av situationer skulle drabba dem.

Tänk konstruktivt!

Tänk konstruktivt!

Ibland tycks vi människor tro att hundar är mer förnuftiga och mindre känslomässigt styrda än vad vi själva är. Tänk dig in i följande situationer och fundera på hur lyhörd du upplever dig när du är:
… förblindad av svartsjuka

… skräckslagen inför något

… galen av åtrå

… känner segervittring i en tävlingssituation

eller åker berg och dalbana på Gröna Lund?

Med andra ord situationer där vi är uppe i varv, är uppfyllda av en känsla och drivs av reptilhjärnan snarare än förnuftet. 

När jag frågar hundägare jag möter (i mitt jobb som hundägarcoach) om vad de tidigare gjort för att komma åt det där de upplever som problematiskt. Då svarar så gott som alla att de försökt ta hunden ”red handed”, mitt i stridens hetta, på bar gärning. Alltså i situationen när ingen av oss (2 eller 4 bent) är så värst mottaglig för information utan rätt inne i det vi ägnar oss åt.  

Visst det går inte att prata, än mindre att resonera med en hund. Men hundar är utomordentligt läraktiga. Tricket är därför inte att haffa hunden precis som den gör fel utan att lära den hur man vill att den ska agera. Hur det kan gå till, med tanke på just det din hund ägnar sig åt, lär jag dig gärna! Du hittar mig i Åkersberga, på vardagar mellan 13.00 och 19.00. Under knappen "hem" högst upp till höger här på sidan, kan du läsa mer om mitt träningsupplägg.

Vildsvinsbesök?

Vildsvinsbesök?

Det går att tror att jag haft besök av vildsvin för hela gräsmattan är uppbökad. Så är det inte men i våras tog jag ner en asp. Misstaget var att jag lät stubben stå kvar. Dumt av mig för jag har ju hört att aspar kan skjuta mycket sly. Dimensionen av hur mycket, mycket är, vet jag nu. Precis hela gräsmattan full! Först trodde jag att alla skott som skjuter upp i en linje satt på samma rottråd. No no, de tycks alla ha sin högst privata och därmed är nu snart hela gräsmattan uppriven. Bruno och jag har slitit som två små gnus. (Utan honom hade jag varit helt chanslös). Jag gräver upp roten, klipper av den mitt på och sen är det Brunos tur att dra och slita. Turligt nog älskar han jobbet. Det är nog sånt här som förklarar användandet av round up. Dags att gå till trädgårdsskolan och få nåt bra knep att ta till. 

 

Terminsstart!

Terminsstart!

Hoppas du kunnat njuta av denna varma soliga sommar! Själv har jag snickrat, målat och badat och verkligen haft tid att laddat batterierna. Nu börjar höstterminen! 
Första kursen 17-19/8 kallar jag (i och för sig) för "sommarkurs", den inkluderar verkligen det mesta. 
25/8 handlar det om att gå lugnt i kopplet
2/9 ha kul och lär hunden trick
3/9 valpkurs
15/9 låt din hund få använda nosen!
Äh, det här blir för mycket rabblande! Sluta gäspa och klicka här så får du upp kursprogrammet.

Del 8. Svårt att kopiera men tänkvärt.

Del 8. Svårt att kopiera men tänkvärt.

Varför är unghunden så lyhörd till vad den vuxna hunden säger?
Har man två eller fler hundar som trivs med varandra, brukar det vara slående hur små bokstäver som behövs för att de ska göra sig förstådda sinsemellan. Ett litet ögonkast från den äldre och unghundar slutar genast upp med det den nu gjorde. Inte reagerar unghunden lika bra på sina människor. Där behövs det ofta betydligt större åtbörder för att alls nå fram till den unge. Hur gör hundar? Visst, hundar pratar hundspråk och vi människospråk men är det hela förklaringen?
Skaffar man sig ytterligare en hund tycker den vuxna hunden ofta att det är roligt - så länge vi håller oss utomhus. Men när vi sen går in och låter pluttvalpen få följa med, är det vanligt att den vuxna hunden reagerar med en viss upprördhet. 

-”Hallå, nu fick vi väl ändå med oss en för mycket, den där har väl inget här att göra?!”
Därefter brukar den vuxna hunden gå runt och tjura och visa på att dess leksaker inte är något för valpen och inte korgen eller matskålen och nej, inte människorna heller! Det här surandet kan fortgå i en halvtimme eller 14 dagar eller ännu mer. Det brukar gå över först när den vuxna hunden upplever valpen vara tillräckligt ödmjuk och lyhörd. Då tar nästa fas vid. Den lekfulla. Nu leker och leker och leker hundarna och "bondar” verkligen med varandra.

För oss människor blir det ofta precis tvärtom. Vi vill att valpen ska känna sig välkommen. Lägger oss på golvet och låter valpen få trava fram och tillbaka över oss. Vi är så angelägna om att valpen ska förstå att vi älskar den. Vi börjar med att ”bonda” och det där med att sätta gränser väntar vi gärna med tills valpen blivit ”lite äldre”. Typ sex månader när valpen börjar bli gräsligt utmanande.
Det här har jag varit medveten om länge men jag kan inte påstå att jag lyckades vara lika reserverad som en hund när Bruno kom in i mitt liv. Valpar är ju så oemotståndliga. Men det är klart smart att låta gränssättningen finnas med från första dagen valpen kommer hem till oss. Ohövligthet, som att trängas, kliva på eller ta avstamp på andra är faktiskt inte trevligt när någon gör, oavsett om vederbörande har två eller fyra ben. Och svårt är det inte alls för valpen att begripa eftersom hundar sinsemellan inte heller accepterar sådant.

Vill du lära din valp/hund något? Önskar du att din valp/hund slutade upp att göra något annat? Behöver du lite assistans till hur du ska gå tillväga, få några väl beprövade knep av en erfaren hundagarcoach? Hör av dig! Jag jobbar juni ut och tar semester först i juli innan jag återigen är på plats i augusti. Lättast når du mig genom att maila till info@memea.se

Gör nåt riktigt bra!

Gör nåt riktigt bra!

Sommar och sol och bara slå dank? Eller vill du passa på och lära din hund användbara grejer som ni kan ha stor nytta av framöver?

Dra inte i kopplet, 10 juni. 
Endagskurs där vi använder oss av intervallträning för att lära hunden att gå lugnt och inte dra i kopplet. 

Nosework 16 juni
Så här lär du hunden att leta reda på din mobil, dina förlagda nycklar eller ännu bättre - skogens kantareller.

Sommarläger 29 juni - 1 juli. 
Första dagen tittar vi på kommunikationen mellan hund och människa. Använder du ord eller tenderar du att "prata genom kopplet"? Andra dagen går vi vidare till att kalla in hunden oavsett vad som lockar i motsatt riktning. Tredje dagen ägnar vi åt det alla hundar älskar  - att få använda nosen och jobba självständigt. 
Titta gärna in under fliken "kurser" och läs mer om de olika kurserna.  

Del 7. Törs du köpa den sista valpen....

Del 7. Törs du köpa den sista valpen....

.... den som blivit kvar hos uppfödaren och nu hunnit bli 16 veckor?
De flesta uppfödare är noga med sina valpköpare. Kanske inte de som är helt nya i gamet med de som varit med några år brukar ha lärt sig den hårda vägen att det är vad som gäller. Kommer valpköparen och valpen att komma överens? Har valpköparen de förutsättningar som krävs för att hunden ska utvecklas till att bli en trevlig hund? Det värsta uppfödare vet är att få tillbaka en valp - oavsett anledning. Det är inte lätt att hitta bra valpköpare. Inte blir det lättare, att sälja den en gång till. Så bli inte sur när en uppfödare frågar ut dig om allt och inget inför ett valpköp. Bli inte sur ens om du nekas att köpa en valp. Ta tacksamt emot hjälpen. 

Gissa vad följande personer hade gemensamt? Kvinnan med tre småbarn och en riesenhane av bruksmodell, farbrorn på 80 år med en schäfer (han hade tänkt promenera den via permobil) eller tösen (intresserad av agility) med en tax av jakttyp? Jo, de hade alla hittat fram till respektive uppfödare när valpen hunnit fylla 4 månader. Till uppfödare som inte var så nogräknade längre inför fasan att kanske tvingas gå till veterinären och avliva en fullt frisk unghund, bara för att hen inte hittat en hem åt den. Så visst törs du köpa en ngt äldre valp, det är antagligen inget fel på den alls. Men fråga dig själv om och om igen om du kommer klara det, risken finns att uppfödaren inte tänker åt dig.

Till dig -som redan har en hund därhemma- har jag några roliga kurser i juni.  
Kom Fido 2-3 juni
Nosework 16 juni
Sommarläger 29 juni - 1 juli.
Läs mer om kurserna på memeamohlin.com/kurser/

Valpskola del 6. Köp dig en frisk valp!

Valpskola del 6. Köp dig en frisk valp!

Lättare sagt än gjort, det vet jag av egen erfarenhet. Men ansträng dig att hitta en sund ras och kolla upp föräldradjurens hälsa så noggrant du bara kan. För det gör så ont - i hunden, i din plånbok och i dig när hunden blir sjuk. Att sitta med ett håglöst litet liv i famnen och inte kunna lindra dess smärta är en rent vidrig känsla. För att inte tala om att tvingas avliva en glad och käck hund alldeles för tidigt. Själv fick jag göra det med en tik vars (förenklat utryckt) ena framben slutade växa vid 4 månaders ålder. Valpen visste inte om vilket allvarligt problem hon hade utan busade runt som alla valpar gör, bara lite halt. Mina barn var i tioårsåldern när det hände. Usch så ledsna vi var!

Att hitta en frisk hund är rena djungeln eller lotteriet, hur man nu vill se det. Själv skulle jag önska att veterinärerna öppnade upp och lät oss få se hur hundarnas sjukjournal ser ut. Visst, jag vet också att de perfekta avelsdjuren inte finns. Att alla hundar har någon skavank och att det därför alltid finns en viss gambling med all uppfödning. Men som det är idag möter jag så många valpköpare och hunduppfödare som säger att "om de bara vetat då vad de vet idag om den eller den hundens sjukdomshistoria skulle de aldrig köpt efter eller använt den individen i avel. Vad som är sant och vad som är efterkonstruktion har jag ingen aning om. Men jag tror att hundaveln skulle se annorlunda ut om journalerna öppnades och det inte längre gick att mörka om hundars hälsa. 

 

Valpskola del 5. Avslöja inget!

Valpskola del 5. Avslöja inget!

 

Ta hjälp av uppfödaren när det kommer till att välja valp ur kullen. Hen har följt valparna under flera veckors tid, du har mött valpen (i bästa fall) 2, 3 gånger. Därmed vet förstås uppfödaren mer än du om vilken personlighet respektive valp har. Men nu har vi kommit långt fram i processen. Låt oss backa tillbaka till första gången du ringer upp uppfödaren. Vad ska du säga i det samtalet? En sak du INTE ska börja med är att säga vem du själv är och vad som är viktigt för dig hos din blivande hund. Låt istället uppfödaren få tala om vad hon tror att valparna kommer att utvecklas till. Fråga uppfödaren varför hen valt att avla på just den här tiken och hur kom det sig att hen valde ut just den hanen till sin tik? Inom alla raser finns det lugnare, livligare individer. Var på skalan tror hen dessa valpar kommer hamna som vuxna? Fråga så på alla möjliga  personlighetsdrag du själv finner intressanta.
Varför ska man fråga och inte tala klarspråk om vad det är man själv är ute efter? Därför att uppfödare må älska sina hundar hur mycket som helst, samtidigt är de också försäljare. Säger du att du är ute efter det här och det där blir det svårt för uppfödaren att säga att valparna antagligen inte kommer utveckla just de dragen. Så låt uppfödaren få berätta om sina hundar och varför hon valde hanen utan att själv avslöja vad du är ute efter. På så vis får du en uppriktigare bild av vad det är uppfödaren har och kan lättare jämföra svaren du får från olika uppfödare.

Valpkurs?
Vill man lära sig hur valpen fungerar och hur man lämpligast gör för att lära den något tycker jag man ska göra det enkelt för sig. I vilken miljö lär du dig mest? I lugn och ro eller på en rockkonsert? Ur det  perspektivet tycker jag det är smartare att ta några enskilda lektioner för en tränare istället för att gå en grupp kurs. Vill du fånga din valps uppmärksamhet är det smart att undvika konkurrens från det bästa valpar vet - andra valpar. Mig träffar du i Åkersberga på ons, tors och fredagar. Boka en tid genom att maila till: info@memea.se

Del 4. Vilken valp i kullen ska jag välja?

Del 4. Vilken valp i kullen ska jag välja?

Den största, minsta, den mest minst eller mittemellan framåt valpen? Kanske är den frågan inte den allra viktigaste. Långt viktigare är att du väljer rätt kull. Den som är mest framåt i en kull skulle kanske vara tillbakadragen jämfört med valparna i en annan. Därmed försöker jag inte påstå att du ska jämföra två kullar med varandra, för det går inte. Det räcker med att den ena kullen är född en vecka tidigare än den andra för att valparna i kull två ska verka senfärdiga. Valpar utvecklas så snabbt. Sju veckors valpar är något helt annat än valpar på sex väckor. Med andra ord är det inte valparna du ska fokusera på utan föräldrarna. Gillar du dem båda? Japp, du vill träffa båda. Valparnas pappa kommer igen i valparna precis som deras mor gör. Omständigt kanske men glöm inte att du nu är på väg att välja livskamrat för tio år framåt. Slarvar du nu kommer du få äta upp det under så många år.

Vi människor har ofta en övertro till vår egen betydelse. Inte minst när det kommer till vem valpen kommer att växa upp till. Somliga verkar tro att valpen föds som ett vitt papper och att det är dess ägare som med tiden ska klottra pappret fullt. Snarare är det så att valpen redan är fullklottrad med arvet den får med sig från sina föräldrar. Vilken personlighet din hund får som vuxen kommer du inte kunna påverka så värst mycket. Om din hund blir tillbakadragen eller framåt, misstänksam, ängslig eller trygg handlar långt mer om vad den ärver från sina föräldrar än på din uppfostran. Om en hund visar en specifik rädsla, säg att den är rädd för män med keps men för övrigt är positiv till människor. Då går det att misstänka att den blivit skrämd för något i den vägen. Men en hund som är osäker/blyg/misstänksam mot nya människor över lag, har snarare ärvt den uppfattningen från en eller båda sina föräldrar.
Det du kommer lära din hund är framförallt betydelsen av olika ord. Du lär den att hänga (eller inte hänga) i kopplet. Du tillåter (eller inte) din hund att blomma ut i olika ritualer. Som hur man beter sig på väg ut på promenaden, när vi får gäster, ageranden vid hundmöten osv. Men om din hund blir lekfull, skällig, ängslig, blyg eller framåt handlar mer om dess föräldrar än om din påverkan. Därför det är så viktigt att du gillar valpens föräldrar. Din hund kommer att påminna mycket om dem.
En grej till! Glöm inte ordspråket att en svart och en vit hund inte får grå valpar. De blir svarta eller vita. Om en förälder är väldigt glad och den andra ängslig blir valparna alltså inte lagom glada utan några blir som mamman och några som pappan.

Än har jag platser kvar på vårens sista kurser:
Kom Fido, 2-3 juni
Dra inte i kopplet, 10 juni
Nosework, 16 juni
Sommarläger, 29 juni - 1 juli
Gå in under fliken för kurser som hittar du mer om dem.

Del 3. Adopted dogs

Del 3. Adopted dogs

Med mitt förra inlägg klev jag visst på en öm tå när jag sa att hundar inte förstår att de blivit räddade av någon och därmed inte heller kommer visa tacksamhet. På det inlägget fick jag två arga svar, båda med ordalydelsen: det dummaste inlägg de någon sin läst. (Varför blir det så stora ord när man motsäger sig något på nätet?) Men visst jag formulerade mig kanske väl spetsigt och därmed klumpigt. Samtidigt förtar det inte faktumet att känslorna till omhändertagna hundar ibland är skeva. Tänk bara på vad det heter på engelska, att man resques a dog. Räddar alltså. 
Det är inte så att jag främmande för att ta mig an en vuxen hund. Jag har gjort det två gånger och båda mina döttrar har gjort detsamma och det har fungerat bra alla gångerna. Men när hundägare kommer till min praktik förklarar de alltid för mig (senast i mening tre) att hunden inte bott hos familjen sen den var valp. Samtliga hundägare jag mött i den situationen ”vet” att hunden råkat illa ut i det föregående hemmet och ofta tror de också att det är förklaringen till de svårigheter man har nu. Är hunden dessutom hemtagen från något fjärran land är hundägaren inte sällan snopen över att hunden inte är gladare och mer följsam - nu när den fått det så bra. Men observera att jag nu pratar om de hundägare jag kommer i kontakt med genom mitt jobb. Det finns förstås hur många exempel som helst på vuxna hundar som boat in sig i sin nya familj utan några som helst svårigheter.

Del 2. Vad är kul i din värld?

Del 2. Vad är kul i din värld?

 

Vill du gå mycket i parken och se din hund leka med andra hundar? Välj då inte en riktigt stor eller riktigt liten hundras. För en riktigt liten hundras är de flesta andra hundar stora som elefanter. Tänk dig själv, skulle du vilja leka med en glad och yster ung elefant? Att ständigt bli bemött av andra med någon variant av: ”Oj, kommer du med din jätte nu igen!” det är faktiskt inte så roligt i längden. Med en mellanstor hund blir det inte så avgörande om de andra är lite mindre eller större. 

Köp ALDRIG en hund för att du tycker synd om den! Det enda du då gör är att sponsra en verksamhet där framtida hundar också kommer få ett elände. Den regeln gäller oavsett om det är en valp eller vuxen hund du är intresserad av och vilket land den kommer från. Går något att sälja tenderar vi människor att fortsätta med vår verksamhet oavsett bransch. Ingen hund vet heller om att den blir ”räddad” och kommer därför inte vara tacksam mot den som köper den. Köp hunden för att du gillar den OCH vet med dig att du kan erbjuda den här typen av hund ett bra liv. (Inte helt lätt att svara på den frågan om hunden är av blandras eftersom du inte vet vilka intressen den kommer att få.) Att bli kompis med en hund som har likartade intressen som en själv är så enkelt. Att försöka ändra på en hunds personlighet i syfte att få den att smälta in i det liv jag för, innebär väldigt ofta att man ger sig själv problem. 

Kurser innan sommaren:
Kom Fido, 2-3 juni
Här får du en rad verktyg som hjälper dig att få hunden att komma när du ropar på den.

Dra inte i kopplet, 10 juni
Att få hunden att gå i slakt koppel är inte alls svårt med hjälp av intervallträning.

Sommarkurs 29/6 till 1/7
Gå med slakt koppel, komma på inkallning, spåra, nosework. De här tre dagarna ger dig verktygen för resten av sommaren och lite till. 
Läs mer om kurserna på memeamohlin.com/kurser/