En del av de hundägare som söker upp mig i min roll som hundagarcoach blir snopna. Anledningen är att de inte uppfattat vilken skillnaden är mellan att  lära hunden att agera på olika sätt och förändra en personlighet. Att lära hunden sitta och ligga, gå vid ens sida osv. är inte svårt. Men att försöka ändra på en hunds personlighet - frågan är om det ens går? Går det att förändra din personlighet? Göra om dig från ensamvarg till att älska stora kalas? Få skogsmullepersonen till att uppskatta asfalt? Få räknenissen att gilla att man höftar sig till svaret?
Kanske är det ännu svårare att ändra på en hund än en människa? För det första är människor inte avlade till att tänka och reagera på ett visst sätt som hundar av olika ras är. Dessutom går det att förklara varför det vore önskvärt och att motivera en människa till att ändra sina uppfattningar och värderingar. När det kommer till hunden kan vi bara överbevisa den att det faktiskt går att göra på ett annat sätt och att det dessutom kan vara mer lönsamt än att gå efter eget huvud. (Det vill säga vi belönar det nya agerandet.) 

Som exempel kan vi ta en helt vanlig schäfer eller malle eftersom det är vad bilden visar. Fast nu blir texten för lång fortsättningen kommer i övermorgon. 

Förresten den 22 jan börjar valpkursen och där finns det en plats kvar. Se under kurser eller klicka på länken.