Lär hunden vad det är du vill!
Nyligen skrev jag att hundar drar i kopplet eftersom deras upplevelse är att dragandet lönar sig, att de på så vis når fram till allt möjligt. Då blir förstås motfrågan: varför hindrar inte ägaren sin hund? Svaret är att det är en omöjlig uppgift. Det går inte att vara så koncentrerad och allert på sin hund att man lyckas förhindra det under en hel långpromenad. Det gör att hunden upplever att det ibland funkar, ibland inte att dra. Plus minus noll och därför fortsätter hunden att dra. 
Tricket är att inte ta sig vatten över huvudet. Att jobba i intervaller. Vissa sträckor går ni koncentrerat med slakt hängande koppel, andra tar ni paus. Trots dessa pauser, eller snarare faktiskt, på grund av dessa pauser kommer hunden uppleva ditt agerande som konsekvent och därmed begripligt.
Metoden är enkel både i teorin och praktiken. En endagskurs räcker. 10 feb ses vi i Åkersberga. Läs mer här: memeamohlin.com/kurser/
Har du en hund som blir upprörd när ni på promenaden möter andra hundar? Kom då på kursen: Hundmöten utan tjafs, den 24-25 feb. Där finns det ännu en plats kvar: memeamohlin.com/kurser/