Mamman och hunden ligger i soffan. Dotter kommer förbi, tycker det ser gosigt ut och vill också delta i soffmyset. Hunden tycker inte det är en lika bra idé och blänger därför på dottern som närmar sig. Flickan ser inte eller förstår inte vad hundens grimas betyder utan fortsätter fram till duon i soffan. När flickan är helt nära far hunden upp med ett stort morr och biter efter flickan. Det går inte hål men blir skrapmärken på flickans haka.
Har hunden fått en knäpp? Är den inte mentalt stabil? Borde den avlivas? 

Kvinnan jag har i telefonen är upprörd, känslorna svallar och förnuftet känns väldigt avlägset. Det tar en stund innan hon lyckas ta in mina ord om att situationen inte är så märkvärdig eller ens ovanlig. Till slut får jag henne att inse att barn och hund rivaliserade om henne. Jag håller med kvinnan om att det inte är OK, klart hunden inte kan få gå före barnet i familjen. Men återgår sen till att försöka vara konstruktiv och ger henne tre alternativa förslag:
1. Tala om för övriga familjemedlemmar att de inte får gå fram utan ska lämna er ifred om du och hunden myser i soffan.
2. Förekom situationen genom att själv köra be hunden gå ned om en person närmar sig.
3. Sluta ha hunden i soffan. Då kommer situationen inte uppstå.

Sen berättade jag också att om det är någon som ska göra ngt åt hundens trista agerande så är det den person som sitter med hunden - inte den som närmar sig. Bråkar den som närmar sig händer precis det hunden har farhågor inför. Att personen som närmar sig är ett hot mot mysstunden. 

För att få lite propotion på det hela berättade jag sen om mina egna två döttrar. Nog har det hänt mig fler än en gång att ett barn och jag sitter och myser när barn nummer 2 närmar sig. Något som fått det första barnet att hojta otrevligt, i avsikt att hejda den andra från att störa oss. Så visst beter sig både hund och barn illa, brister i självbehärskningen men på den punkten är de inte riktigt "vuxna" heller. 

Snart är det dags för två roliga kurser! 17-18 mars blir det nosework och 24-25 mars rallylydnad. Läs gärna mer om kurserna och anmäl dig gärna på memeamohlin.com/kurser/