Föredrag i Åkersberga, Stationsvägen 53 den 17 jan, 19.00-21.00. Inträde 400 kr, swichas till 1231744275.

Det var många hundar som upplevde stark stress under tiden nyårssmällandet pågick.

Det finns flera anledningar till att så många hundar är rädda för skott och fyrverkerier. Några har dåligt påbrå, de har ärvt sitt ängsliga sinnelag från sina föräldrar. Andra hundar har utsatts för människors illdåd och har på så vis blivit skrämda för de här ljuden. Men den vanligaste anledningen till skott och fyrverkerirädsla beror på okunskap hos hundägaren. De har helt enkelt inte förberett sin valp för livet bland människor. Tänker man till för en kort sekund inser vem som helst att det inte går att räkna med att en ung hund - utan träning - ska klara av det "värdskrig" som uppstår varje nyår.

Precis som vi förbereder valpen för allt annat den kommer att möta i livet genom att miljöträna den, dvs. åka kommunala färdmedel, ta in den i stadsmiljö, gå i folksamlingar, låta den få hälsa på andra hundar, lantgårdens djur osv., på samma sätt bör vi se till att valpens första upplevelse av skott och smällare sker på ett planerat och genomtänkt sätt. Det gäller ju att det första intrycket blir positivt.

På tok för många hundägare förlitar sig till slumpen. De förbereder inte sin unga hund utan låter ödet få avgöra om valpens första intryck blir skrämmande (varpå de har en hund som under resten av sitt liv sitter och skakar av rädsla några veckor runt nyåret) eller om ödet ska vara gynnsamt och låta hundens första intrycket bli ett hyfsat bra.

Kom och lär dig hur du skottvaccinerar din unga hund. Det är en rolig lek och både du och hunden kommer ha kul när ni gör den.