Förhoppningsvis en tabbe som bara jag minns fortfarande. 

Sommaren jag fyllde 19 år flyttade jag hemifrån och kunde äntligen bestämma själv, det vill säga skaffa mig en egen hund. Hunden det råkade bli var en labradorhane på fyra år som jag genast döpte om till Oskar. (Charlie hette ju precis alla under på den tiden.) Precis om de flesta personer i 20-årsåldern ansåg jag mig vara både duktig och kapabel. Området framför andra där jag verkligen kunde min sak, var att ta hand om hundar.  

Lagom till jul åker hunden och jag hem till mina föräldrar och på julaftons morgon går vi  en lång promenad i villakvarteret. Väl tillbaka vill Oskar inte följa med in utan stanna kvar på tomten. Jag (min idiot) ser inga problem med det utan lämnar honom kvar och går själv in för att ta av mig ytterkläderna. En procedur som bekant inte tar många minuter men tillräckligt många för att en labrador ska hinna smyga iväg på egen hand. När jag öppnar dörren för att släppa in hunden, finns ingen där. Jag hojtar på honom en stund men inser rätt snabbt att det bara är att kliva i ytterkläderna igen och bege sig ut för att leta. 

Jag går runt, runt och ropar men ingenstans någon hund, fast jo, sen står han där framför mig. Ingen aning om varifrån han kommer men glad är han. Svansen viftar stort från sida till sida och han flinar med hela ansiktet som om han sa: Åh vad kul att just vi två skulle stöta ihop med varandra! Fast nåt är annorlunda med hunden. En mening far genom mitt huvud innan hjärnan riktigt har förstått vad; ”tjock som en julgris”. I samma stund förstår jag alldeles för mycket. Som varför Oskar inte hade velat följa med in, vad han gjort och att någons julskinka utställd för att snabbare kylas ned, inte längre står kvar där den lämnades. Den får istället min hunds mage att bukta ut åt två håll. Vi går snabbt och diskret hem (hur nu det görs diskret) till mina föräldrar. Under de två påföljande dagarna lånar jag föräldrarnas bil varje gång hunden behöver gå ut, livrädd som jag är för att möta någon i familjen som blev utan skinka! (Tilläggas bör kanske att affärerna inte var öppna på samma sätt som de är idag, köpa ny skinka kunde grannarna antagligen inte göra.)  
God jul! Men tänkt dig för innan du släpper ut hunden på tomten!