Den största, minsta, den mest minst eller mittemellan framåt valpen? Kanske är den frågan inte den allra viktigaste. Långt viktigare är att du väljer rätt kull. Den som är mest framåt i en kull skulle kanske vara tillbakadragen jämfört med valparna i en annan. Därmed försöker jag inte påstå att du ska jämföra två kullar med varandra, för det går inte. Det räcker med att den ena kullen är född en vecka tidigare än den andra för att valparna i kull två ska verka senfärdiga. Valpar utvecklas så snabbt. Sju veckors valpar är något helt annat än valpar på sex väckor. Med andra ord är det inte valparna du ska fokusera på utan föräldrarna. Gillar du dem båda? Japp, du vill träffa båda. Valparnas pappa kommer igen i valparna precis som deras mor gör. Omständigt kanske men glöm inte att du nu är på väg att välja livskamrat för tio år framåt. Slarvar du nu kommer du få äta upp det under så många år.

Vi människor har ofta en övertro till vår egen betydelse. Inte minst när det kommer till vem valpen kommer att växa upp till. Somliga verkar tro att valpen föds som ett vitt papper och att det är dess ägare som med tiden ska klottra pappret fullt. Snarare är det så att valpen redan är fullklottrad med arvet den får med sig från sina föräldrar. Vilken personlighet din hund får som vuxen kommer du inte kunna påverka så värst mycket. Om din hund blir tillbakadragen eller framåt, misstänksam, ängslig eller trygg handlar långt mer om vad den ärver från sina föräldrar än på din uppfostran. Om en hund visar en specifik rädsla, säg att den är rädd för män med keps men för övrigt är positiv till människor. Då går det att misstänka att den blivit skrämd för något i den vägen. Men en hund som är osäker/blyg/misstänksam mot nya människor över lag, har snarare ärvt den uppfattningen från en eller båda sina föräldrar.
Det du kommer lära din hund är framförallt betydelsen av olika ord. Du lär den att hänga (eller inte hänga) i kopplet. Du tillåter (eller inte) din hund att blomma ut i olika ritualer. Som hur man beter sig på väg ut på promenaden, när vi får gäster, ageranden vid hundmöten osv. Men om din hund blir lekfull, skällig, ängslig, blyg eller framåt handlar mer om dess föräldrar än om din påverkan. Därför det är så viktigt att du gillar valpens föräldrar. Din hund kommer att påminna mycket om dem.
En grej till! Glöm inte ordspråket att en svart och en vit hund inte får grå valpar. De blir svarta eller vita. Om en förälder är väldigt glad och den andra ängslig blir valparna alltså inte lagom glada utan några blir som mamman och några som pappan.

Än har jag platser kvar på vårens sista kurser:
Kom Fido, 2-3 juni
Dra inte i kopplet, 10 juni
Nosework, 16 juni
Sommarläger, 29 juni - 1 juli
Gå in under fliken för kurser som hittar du mer om dem.