Ta hjälp av uppfödaren när det kommer till att välja valp ur kullen. Hen har följt valparna under flera veckors tid, du har mött valpen (i bästa fall) 2, 3 gånger. Därmed vet förstås uppfödaren mer än du om vilken personlighet respektive valp har. Men nu har vi kommit långt fram i processen. Låt oss backa tillbaka till första gången du ringer upp uppfödaren. Vad ska du säga i det samtalet? En sak du INTE ska börja med är att säga vem du själv är och vad som är viktigt för dig hos din blivande hund. Låt istället uppfödaren få tala om vad hon tror att valparna kommer att utvecklas till. Fråga uppfödaren varför hen valt att avla på just den här tiken och hur kom det sig att hen valde ut just den hanen till sin tik? Inom alla raser finns det lugnare, livligare individer. Var på skalan tror hen dessa valpar kommer hamna som vuxna? Fråga så på alla möjliga  personlighetsdrag du själv finner intressanta.
Varför ska man fråga och inte tala klarspråk om vad det är man själv är ute efter? Därför att uppfödare må älska sina hundar hur mycket som helst, samtidigt är de också försäljare. Säger du att du är ute efter det här och det där blir det svårt för uppfödaren att säga att valparna antagligen inte kommer utveckla just de dragen. Så låt uppfödaren få berätta om sina hundar och varför hon valde hanen utan att själv avslöja vad du är ute efter. På så vis får du en uppriktigare bild av vad det är uppfödaren har och kan lättare jämföra svaren du får från olika uppfödare.

Valpkurs?
Vill man lära sig hur valpen fungerar och hur man lämpligast gör för att lära den något tycker jag man ska göra det enkelt för sig. I vilken miljö lär du dig mest? I lugn och ro eller på en rockkonsert? Ur det  perspektivet tycker jag det är smartare att ta några enskilda lektioner för en tränare istället för att gå en grupp kurs. Vill du fånga din valps uppmärksamhet är det smart att undvika konkurrens från det bästa valpar vet - andra valpar. Mig träffar du i Åkersberga på ons, tors och fredagar. Boka en tid genom att maila till: info@memea.se