Hur kommer det sig att folk föredrar att köpa en blandras för tre gånger så många pengar som en renrasig hund? Istället för att förfäras och förvånas vore det kanske bättre om vi funderade lite på varför situationen ser ut som den gör. Varför gör människor det här valet? Vad vill de få, vad vill de undvika? Här kommer en historielektion uppdelad i flera avsnitt som kanske kan förklara något. 

Det här med hundraser är ett tämligen nytt fenomen. Få raser är faktiskt äldre än ca 200 år. De flesta bildades på slutet av 1800-talet under samma tid som vurmen för nationalromantik var stor. Det var då Skansen byggdes i Stockholm. Det var även i slutet av 1800 talet som rasbiologi var ett hett ämne. Vetenskapsmän reste runt och studerade längd, bredd och höjd på människors pannor, kindben, näsor i syfte att fastställa utseendet på norrlänningar, östgötar, skåningar med flera. Vårt lands olika människoraser.

I nationalromantikens anda ville varje land vara självförsörjande på det mesta. Det gällde även hundar. Varje land ville ha sin fågelhund, vallhund osv. Men om arbetsuppgiften, klimat och terräng var snarlika (som i norra europa) kunde hundarna inte variera något större från ett land till nästa. Ett bra exempel är stående fågelhundar. Vorstehn från Tyskland, Gammal Dansk hönsehund och alla varianter på Braque i Frankrike. Alla hade de samma  arbetsområde, i mer eller mindre samma terräng vilket gjorde att alla behövde långbenta, brunspräckliga hundar som stod för hönsfågel. Ett annat tydligt exempel är vallhundsraserna i norra europa. Tittar man på bilder från 1900-talets början är det ingen större skillnad på schäfer eller (den korthåriga varianten av) belgisk eller holländsk herdehund. Idag har samtliga förlorat sitt ursprungliga arbete som herdehund och därmed har även utseendet förändrats, framför allt på schäfern.

Tänker man till är det precis samma sak med råtthundar. De behöver vara små, kvicka, modiga, ettriga för att rå på råttorna. Titta i en rasbok (som inte bara inkluderar Europas raser) så hittar du varianter på samma tema från norr till söder och väster till öster. Inte konstigt, människan besväras av råttor över hela klotet. 

I morgon kommer nästa avsnitt och samtidigt vill jag säga att
den 19-20 oktober håller jag en kurs i Åkersberga som jag kallar för Hundmöten utan tjafs.
Den 21 okt startar webbkursen. (Kursen du kan följa från din egen soffhörna.) Läs mer om dem genom att klicka på knappen kurser uppe till höger på menyraden.

Schäfer

Schäfer

Holländsk Herdehund

Holländsk Herdehund

Malinois

Malinois