Det är lätt att fastna i nej-träsket. Nej, gå inte dit. Nej, hälsa inte. Nej, du får inte. Nej, nej, nej. Ett sätt att slippa undan det där nej-träsket är att lära hunden ett par positiva nej-ord. Ord eller ljud som alltså får hunden att tvärt avbryta det den gör men i förväntan på något positivt. Själv kör jag med psst och pjutt. Psst betyder; sluta genast med det du gör och kom hit - så får du en godis. Pjutt; står för sluta genast och titta på mig - annars ser du inte vart jag kastar bollen/pinnen. (Kör med båda ljuden om hunden roas av både mat och leksak. Annars koncentrerar man sig på det hunden uppskattar, godis eller mat.)
Steg 1. Båda ljuden tränas in utan någon som helst konkurrens från omvärlden. Det går både att sitta hemma eller gå på promenad när man passar på att säga ett ljud och direkt som hunden tittar upp ge den något smarrigt. Snarlikt är det med lekljudet. Passa även då på att lära in ljudet när inget händer (kanske rent av när hunden har lite tråkigt på promenaden). Ropa till, vissla i en pipa. Gör ett påtagligt ljud och så fort hunden vänt sig så pass mycket att den kan uppfatta gesten; kasta med stor rörelse iväg en leksak. Busa därefter en stund och ha kul.

Steg 2. När hunden börjar bli mer säker på ljuden (är på det klara med att ljuden innebär godis eller kast av grej) börjar man att göra det lite marigare. Hur långt räcker ljuden? Går det att få hunden att avbryta sitt nosande genom att göra godisljudet? Släpper den blicken från det där andra om den hör lekljudet? Bli på det här sättet medveten om hur långt det går att konkurrera med annat och medveten om vad som övertrumfar godis/lekljudet.
Min Bruno var lite lätt manisk på att han skulle fånga allt jag kastade. Till slut var mitt pjuttljud så lovande för honom att jag kunde hejda honom med det ljudet även när han hade tagit upp jakten efter ett rådjur.

Steg 3. Ska man ge godis, kasta leksak varenda gång man gör ljudet? I början är svaret till 100% ja. Men när hunden väl fått klart för sig vad det hela handlar om kan man börja belöna mer oregelbundet. (Fast blir det alltför glest mellan belöningarna tappar hunden tilltron till dem och slutar bry sig.)

Steg 4. Fortsätt att göra ljuden även när hunden kan det här och inget annat händer. Detta är viktigt. Gör man bara ljuden när något dyker upp kommer hunden inte uppfatta ljuden som ett kontakttagande utan som en varning om att något är i görningen. Då får ljudet precis motsatt effekt från den som var avsikten. 


De här positiva ljuden lär jag alltid ut på mina kurser. Till kursen Lyssna så får du den 28-29 sep fins det en plats kvar, en plats finns det även på Kom Fido den 12-13 okt. Till kursen Hundmöten den 19-20 okt finns det flera platser.