Tänk konstruktivt!

Tänk konstruktivt!

Ibland tycks vi människor tro att hundar är mer förnuftiga och mindre känslomässigt styrda än vad vi själva är. Tänk dig in i följande situationer och fundera på hur lyhörd du upplever dig när du är:
… förblindad av svartsjuka

… skräckslagen inför något

… galen av åtrå

… känner segervittring i en tävlingssituation

eller åker berg och dalbana på Gröna Lund?

Med andra ord situationer där vi är uppe i varv, är uppfyllda av en känsla och drivs av reptilhjärnan snarare än förnuftet. 

När jag frågar hundägare jag möter (i mitt jobb som hundägarcoach) om vad de tidigare gjort för att komma åt det där de upplever som problematiskt. Då svarar så gott som alla att de försökt ta hunden ”red handed”, mitt i stridens hetta, på bar gärning. Alltså i situationen när ingen av oss (2 eller 4 bent) är så värst mottaglig för information utan rätt inne i det vi ägnar oss åt.  

Visst det går inte att prata, än mindre att resonera med en hund. Men hundar är utomordentligt läraktiga. Tricket är därför inte att haffa hunden precis som den gör fel utan att lära den hur man vill att den ska agera. Hur det kan gå till, med tanke på just det din hund ägnar sig åt, lär jag dig gärna! Du hittar mig i Åkersberga, på vardagar mellan 13.00 och 19.00. Under knappen "hem" högst upp till höger här på sidan, kan du läsa mer om mitt träningsupplägg.

Vildsvinsbesök?

Vildsvinsbesök?

Det går att tror att jag haft besök av vildsvin för hela gräsmattan är uppbökad. Så är det inte men i våras tog jag ner en asp. Misstaget var att jag lät stubben stå kvar. Dumt av mig för jag har ju hört att aspar kan skjuta mycket sly. Dimensionen av hur mycket, mycket är, vet jag nu. Precis hela gräsmattan full! Först trodde jag att alla skott som skjuter upp i en linje satt på samma rottråd. No no, de tycks alla ha sin högst privata och därmed är nu snart hela gräsmattan uppriven. Bruno och jag har slitit som två små gnus. (Utan honom hade jag varit helt chanslös). Jag gräver upp roten, klipper av den mitt på och sen är det Brunos tur att dra och slita. Turligt nog älskar han jobbet. Det är nog sånt här som förklarar användandet av round up. Dags att gå till trädgårdsskolan och få nåt bra knep att ta till. 

 

Terminsstart!

Terminsstart!

Hoppas du kunnat njuta av denna varma soliga sommar! Själv har jag snickrat, målat och badat och verkligen haft tid att laddat batterierna. Nu börjar höstterminen! 
Första kursen 17-19/8 kallar jag (i och för sig) för "sommarkurs", den inkluderar verkligen det mesta. 
25/8 handlar det om att gå lugnt i kopplet
2/9 ha kul och lär hunden trick
3/9 valpkurs
15/9 låt din hund få använda nosen!
Äh, det här blir för mycket rabblande! Sluta gäspa och klicka här så får du upp kursprogrammet.

Del 8. Svårt att kopiera men tänkvärt.

Del 8. Svårt att kopiera men tänkvärt.

Varför är unghunden så lyhörd till vad den vuxna hunden säger?
Har man två eller fler hundar som trivs med varandra, brukar det vara slående hur små bokstäver som behövs för att de ska göra sig förstådda sinsemellan. Ett litet ögonkast från den äldre och unghundar slutar genast upp med det den nu gjorde. Inte reagerar unghunden lika bra på sina människor. Där behövs det ofta betydligt större åtbörder för att alls nå fram till den unge. Hur gör hundar? Visst, hundar pratar hundspråk och vi människospråk men är det hela förklaringen?
Skaffar man sig ytterligare en hund tycker den vuxna hunden ofta att det är roligt - så länge vi håller oss utomhus. Men när vi sen går in och låter pluttvalpen få följa med, är det vanligt att den vuxna hunden reagerar med en viss upprördhet. 

-”Hallå, nu fick vi väl ändå med oss en för mycket, den där har väl inget här att göra?!”
Därefter brukar den vuxna hunden gå runt och tjura och visa på att dess leksaker inte är något för valpen och inte korgen eller matskålen och nej, inte människorna heller! Det här surandet kan fortgå i en halvtimme eller 14 dagar eller ännu mer. Det brukar gå över först när den vuxna hunden upplever valpen vara tillräckligt ödmjuk och lyhörd. Då tar nästa fas vid. Den lekfulla. Nu leker och leker och leker hundarna och "bondar” verkligen med varandra.

För oss människor blir det ofta precis tvärtom. Vi vill att valpen ska känna sig välkommen. Lägger oss på golvet och låter valpen få trava fram och tillbaka över oss. Vi är så angelägna om att valpen ska förstå att vi älskar den. Vi börjar med att ”bonda” och det där med att sätta gränser väntar vi gärna med tills valpen blivit ”lite äldre”. Typ sex månader när valpen börjar bli gräsligt utmanande.
Det här har jag varit medveten om länge men jag kan inte påstå att jag lyckades vara lika reserverad som en hund när Bruno kom in i mitt liv. Valpar är ju så oemotståndliga. Men det är klart smart att låta gränssättningen finnas med från första dagen valpen kommer hem till oss. Ohövligthet, som att trängas, kliva på eller ta avstamp på andra är faktiskt inte trevligt när någon gör, oavsett om vederbörande har två eller fyra ben. Och svårt är det inte alls för valpen att begripa eftersom hundar sinsemellan inte heller accepterar sådant.

Vill du lära din valp/hund något? Önskar du att din valp/hund slutade upp att göra något annat? Behöver du lite assistans till hur du ska gå tillväga, få några väl beprövade knep av en erfaren hundagarcoach? Hör av dig! Jag jobbar juni ut och tar semester först i juli innan jag återigen är på plats i augusti. Lättast når du mig genom att maila till info@memea.se

Gör nåt riktigt bra!

Gör nåt riktigt bra!

Sommar och sol och bara slå dank? Eller vill du passa på och lära din hund användbara grejer som ni kan ha stor nytta av framöver?

Dra inte i kopplet, 10 juni. 
Endagskurs där vi använder oss av intervallträning för att lära hunden att gå lugnt och inte dra i kopplet. 

Nosework 16 juni
Så här lär du hunden att leta reda på din mobil, dina förlagda nycklar eller ännu bättre - skogens kantareller.

Sommarläger 29 juni - 1 juli. 
Första dagen tittar vi på kommunikationen mellan hund och människa. Använder du ord eller tenderar du att "prata genom kopplet"? Andra dagen går vi vidare till att kalla in hunden oavsett vad som lockar i motsatt riktning. Tredje dagen ägnar vi åt det alla hundar älskar  - att få använda nosen och jobba självständigt. 
Titta gärna in under fliken "kurser" och läs mer om de olika kurserna.  

Del 7. Törs du köpa den sista valpen....

Del 7. Törs du köpa den sista valpen....

.... den som blivit kvar hos uppfödaren och nu hunnit bli 16 veckor?
De flesta uppfödare är noga med sina valpköpare. Kanske inte de som är helt nya i gamet med de som varit med några år brukar ha lärt sig den hårda vägen att det är vad som gäller. Kommer valpköparen och valpen att komma överens? Har valpköparen de förutsättningar som krävs för att hunden ska utvecklas till att bli en trevlig hund? Det värsta uppfödare vet är att få tillbaka en valp - oavsett anledning. Det är inte lätt att hitta bra valpköpare. Inte blir det lättare, att sälja den en gång till. Så bli inte sur när en uppfödare frågar ut dig om allt och inget inför ett valpköp. Bli inte sur ens om du nekas att köpa en valp. Ta tacksamt emot hjälpen. 

Gissa vad följande personer hade gemensamt? Kvinnan med tre småbarn och en riesenhane av bruksmodell, farbrorn på 80 år med en schäfer (han hade tänkt promenera den via permobil) eller tösen (intresserad av agility) med en tax av jakttyp? Jo, de hade alla hittat fram till respektive uppfödare när valpen hunnit fylla 4 månader. Till uppfödare som inte var så nogräknade längre inför fasan att kanske tvingas gå till veterinären och avliva en fullt frisk unghund, bara för att hen inte hittat en hem åt den. Så visst törs du köpa en ngt äldre valp, det är antagligen inget fel på den alls. Men fråga dig själv om och om igen om du kommer klara det, risken finns att uppfödaren inte tänker åt dig.

Till dig -som redan har en hund därhemma- har jag några roliga kurser i juni.  
Kom Fido 2-3 juni
Nosework 16 juni
Sommarläger 29 juni - 1 juli.
Läs mer om kurserna på memeamohlin.com/kurser/

Valpskola del 6. Köp dig en frisk valp!

Valpskola del 6. Köp dig en frisk valp!

Lättare sagt än gjort, det vet jag av egen erfarenhet. Men ansträng dig att hitta en sund ras och kolla upp föräldradjurens hälsa så noggrant du bara kan. För det gör så ont - i hunden, i din plånbok och i dig när hunden blir sjuk. Att sitta med ett håglöst litet liv i famnen och inte kunna lindra dess smärta är en rent vidrig känsla. För att inte tala om att tvingas avliva en glad och käck hund alldeles för tidigt. Själv fick jag göra det med en tik vars (förenklat utryckt) ena framben slutade växa vid 4 månaders ålder. Valpen visste inte om vilket allvarligt problem hon hade utan busade runt som alla valpar gör, bara lite halt. Mina barn var i tioårsåldern när det hände. Usch så ledsna vi var!

Att hitta en frisk hund är rena djungeln eller lotteriet, hur man nu vill se det. Själv skulle jag önska att veterinärerna öppnade upp och lät oss få se hur hundarnas sjukjournal ser ut. Visst, jag vet också att de perfekta avelsdjuren inte finns. Att alla hundar har någon skavank och att det därför alltid finns en viss gambling med all uppfödning. Men som det är idag möter jag så många valpköpare och hunduppfödare som säger att "om de bara vetat då vad de vet idag om den eller den hundens sjukdomshistoria skulle de aldrig köpt efter eller använt den individen i avel. Vad som är sant och vad som är efterkonstruktion har jag ingen aning om. Men jag tror att hundaveln skulle se annorlunda ut om journalerna öppnades och det inte längre gick att mörka om hundars hälsa. 

 

Valpskola del 5. Avslöja inget!

Valpskola del 5. Avslöja inget!

 

Ta hjälp av uppfödaren när det kommer till att välja valp ur kullen. Hen har följt valparna under flera veckors tid, du har mött valpen (i bästa fall) 2, 3 gånger. Därmed vet förstås uppfödaren mer än du om vilken personlighet respektive valp har. Men nu har vi kommit långt fram i processen. Låt oss backa tillbaka till första gången du ringer upp uppfödaren. Vad ska du säga i det samtalet? En sak du INTE ska börja med är att säga vem du själv är och vad som är viktigt för dig hos din blivande hund. Låt istället uppfödaren få tala om vad hon tror att valparna kommer att utvecklas till. Fråga uppfödaren varför hen valt att avla på just den här tiken och hur kom det sig att hen valde ut just den hanen till sin tik? Inom alla raser finns det lugnare, livligare individer. Var på skalan tror hen dessa valpar kommer hamna som vuxna? Fråga så på alla möjliga  personlighetsdrag du själv finner intressanta.
Varför ska man fråga och inte tala klarspråk om vad det är man själv är ute efter? Därför att uppfödare må älska sina hundar hur mycket som helst, samtidigt är de också försäljare. Säger du att du är ute efter det här och det där blir det svårt för uppfödaren att säga att valparna antagligen inte kommer utveckla just de dragen. Så låt uppfödaren få berätta om sina hundar och varför hon valde hanen utan att själv avslöja vad du är ute efter. På så vis får du en uppriktigare bild av vad det är uppfödaren har och kan lättare jämföra svaren du får från olika uppfödare.

Valpkurs?
Vill man lära sig hur valpen fungerar och hur man lämpligast gör för att lära den något tycker jag man ska göra det enkelt för sig. I vilken miljö lär du dig mest? I lugn och ro eller på en rockkonsert? Ur det  perspektivet tycker jag det är smartare att ta några enskilda lektioner för en tränare istället för att gå en grupp kurs. Vill du fånga din valps uppmärksamhet är det smart att undvika konkurrens från det bästa valpar vet - andra valpar. Mig träffar du i Åkersberga på ons, tors och fredagar. Boka en tid genom att maila till: info@memea.se

Del 4. Vilken valp i kullen ska jag välja?

Del 4. Vilken valp i kullen ska jag välja?

Den största, minsta, den mest minst eller mittemellan framåt valpen? Kanske är den frågan inte den allra viktigaste. Långt viktigare är att du väljer rätt kull. Den som är mest framåt i en kull skulle kanske vara tillbakadragen jämfört med valparna i en annan. Därmed försöker jag inte påstå att du ska jämföra två kullar med varandra, för det går inte. Det räcker med att den ena kullen är född en vecka tidigare än den andra för att valparna i kull två ska verka senfärdiga. Valpar utvecklas så snabbt. Sju veckors valpar är något helt annat än valpar på sex väckor. Med andra ord är det inte valparna du ska fokusera på utan föräldrarna. Gillar du dem båda? Japp, du vill träffa båda. Valparnas pappa kommer igen i valparna precis som deras mor gör. Omständigt kanske men glöm inte att du nu är på väg att välja livskamrat för tio år framåt. Slarvar du nu kommer du få äta upp det under så många år.

Vi människor har ofta en övertro till vår egen betydelse. Inte minst när det kommer till vem valpen kommer att växa upp till. Somliga verkar tro att valpen föds som ett vitt papper och att det är dess ägare som med tiden ska klottra pappret fullt. Snarare är det så att valpen redan är fullklottrad med arvet den får med sig från sina föräldrar. Vilken personlighet din hund får som vuxen kommer du inte kunna påverka så värst mycket. Om din hund blir tillbakadragen eller framåt, misstänksam, ängslig eller trygg handlar långt mer om vad den ärver från sina föräldrar än på din uppfostran. Om en hund visar en specifik rädsla, säg att den är rädd för män med keps men för övrigt är positiv till människor. Då går det att misstänka att den blivit skrämd för något i den vägen. Men en hund som är osäker/blyg/misstänksam mot nya människor över lag, har snarare ärvt den uppfattningen från en eller båda sina föräldrar.
Det du kommer lära din hund är framförallt betydelsen av olika ord. Du lär den att hänga (eller inte hänga) i kopplet. Du tillåter (eller inte) din hund att blomma ut i olika ritualer. Som hur man beter sig på väg ut på promenaden, när vi får gäster, ageranden vid hundmöten osv. Men om din hund blir lekfull, skällig, ängslig, blyg eller framåt handlar mer om dess föräldrar än om din påverkan. Därför det är så viktigt att du gillar valpens föräldrar. Din hund kommer att påminna mycket om dem.
En grej till! Glöm inte ordspråket att en svart och en vit hund inte får grå valpar. De blir svarta eller vita. Om en förälder är väldigt glad och den andra ängslig blir valparna alltså inte lagom glada utan några blir som mamman och några som pappan.

Än har jag platser kvar på vårens sista kurser:
Kom Fido, 2-3 juni
Dra inte i kopplet, 10 juni
Nosework, 16 juni
Sommarläger, 29 juni - 1 juli
Gå in under fliken för kurser som hittar du mer om dem.

Del 3. Adopted dogs

Del 3. Adopted dogs

Med mitt förra inlägg klev jag visst på en öm tå när jag sa att hundar inte förstår att de blivit räddade av någon och därmed inte heller kommer visa tacksamhet. På det inlägget fick jag två arga svar, båda med ordalydelsen: det dummaste inlägg de någon sin läst. (Varför blir det så stora ord när man motsäger sig något på nätet?) Men visst jag formulerade mig kanske väl spetsigt och därmed klumpigt. Samtidigt förtar det inte faktumet att känslorna till omhändertagna hundar ibland är skeva. Tänk bara på vad det heter på engelska, att man resques a dog. Räddar alltså. 
Det är inte så att jag främmande för att ta mig an en vuxen hund. Jag har gjort det två gånger och båda mina döttrar har gjort detsamma och det har fungerat bra alla gångerna. Men när hundägare kommer till min praktik förklarar de alltid för mig (senast i mening tre) att hunden inte bott hos familjen sen den var valp. Samtliga hundägare jag mött i den situationen ”vet” att hunden råkat illa ut i det föregående hemmet och ofta tror de också att det är förklaringen till de svårigheter man har nu. Är hunden dessutom hemtagen från något fjärran land är hundägaren inte sällan snopen över att hunden inte är gladare och mer följsam - nu när den fått det så bra. Men observera att jag nu pratar om de hundägare jag kommer i kontakt med genom mitt jobb. Det finns förstås hur många exempel som helst på vuxna hundar som boat in sig i sin nya familj utan några som helst svårigheter.

Del 2. Vad är kul i din värld?

Del 2. Vad är kul i din värld?

 

Vill du gå mycket i parken och se din hund leka med andra hundar? Välj då inte en riktigt stor eller riktigt liten hundras. För en riktigt liten hundras är de flesta andra hundar stora som elefanter. Tänk dig själv, skulle du vilja leka med en glad och yster ung elefant? Att ständigt bli bemött av andra med någon variant av: ”Oj, kommer du med din jätte nu igen!” det är faktiskt inte så roligt i längden. Med en mellanstor hund blir det inte så avgörande om de andra är lite mindre eller större. 

Köp ALDRIG en hund för att du tycker synd om den! Det enda du då gör är att sponsra en verksamhet där framtida hundar också kommer få ett elände. Den regeln gäller oavsett om det är en valp eller vuxen hund du är intresserad av och vilket land den kommer från. Går något att sälja tenderar vi människor att fortsätta med vår verksamhet oavsett bransch. Ingen hund vet heller om att den blir ”räddad” och kommer därför inte vara tacksam mot den som köper den. Köp hunden för att du gillar den OCH vet med dig att du kan erbjuda den här typen av hund ett bra liv. (Inte helt lätt att svara på den frågan om hunden är av blandras eftersom du inte vet vilka intressen den kommer att få.) Att bli kompis med en hund som har likartade intressen som en själv är så enkelt. Att försöka ändra på en hunds personlighet i syfte att få den att smälta in i det liv jag för, innebär väldigt ofta att man ger sig själv problem. 

Kurser innan sommaren:
Kom Fido, 2-3 juni
Här får du en rad verktyg som hjälper dig att få hunden att komma när du ropar på den.

Dra inte i kopplet, 10 juni
Att få hunden att gå i slakt koppel är inte alls svårt med hjälp av intervallträning.

Sommarkurs 29/6 till 1/7
Gå med slakt koppel, komma på inkallning, spåra, nosework. De här tre dagarna ger dig verktygen för resten av sommaren och lite till. 
Läs mer om kurserna på memeamohlin.com/kurser/

 

Liten valpköparskola

Liten valpköparskola

Så här års är det rätt många som går och planerar för en liten valp. Du som läser på min sida är antagligen ingen riktig nybörjare. (Misstänker att du har haft hund ett par år redan.) Så om du har lust att hjälpa mig och dela min texter med andra som kan ha nytta av dem skulle jag bli jätteglad. Min tanke är att låta det bli flera avsnitt om tankar runt raser, vilken valp i kullen man ska välja, om man törs köpa valpen som redan hunnit bli 4 månader osv.

Vanliga och ovanliga raser
Vi är många som helst inte vill vara som alla andra. Som inte riktigt vill köpa en valp ur de allra vanligaste raserna. Det finns ju trots allt bortemot 150 raser till att välja bland. Stopp, stopp, nu går det fel i tankegången! Det finns ingen uppfödare som försöker hålla sin ras hemlig. Tvärsom brukar uppfödare göra rätt mycket reklam för sin ras. Och det finns heller inga ”oupptäckta” raser. Är en hundras inte så vanlig brukar det finnas en utmärkt förklaring till det. Oftast stavas anledningen ”mindre lätthanterlig”, ur någon aspekt. Rasen har kanske haft en arbetsuppgift som gör den knepig i det samhälle vi lever i idag. Kanske tar den till skallet i alla möjliga situationer, kanske jagar den men på ett sätt som dagens jägare inte har användning av. Så innan du slår till på en ”ovanlig ” ras, ta dig en funderare till på varför rasen inte är så vanlig. 

Har du redan en unghund där hemma har jag en plats kvar på unghundskursen som löper över  fyra måndagkvällar med start den 7 maj. Se mer på memeamohlin.com/kurser/

Tillfredsställelse!

Tillfredsställelse!

I helgen som var höll jag en kurs som jag kallar för Hundmöten utan tjafs. Deltog gjorde idel hanhundar och en tik. Tjafsandet handlade för somliga om osäkerhet och aggressivitet. För andra handlade det om glädje men också frustration över att de inte nådde fram och fick möjlighet att hälsa. På lördagen började vi med positiva kontaktljud och gick sen vidare och förklarade för hundarna att människor inte morrar utan istället säger nej. Senare fick de även lära sig hur de lär sina hundar att gå bakom istället för att gå framför och streta i kopplet. Som avslut på söndags-eftermiddagen gick vi en kortare promenad där några fick gå medsols och andra motsols. På så vis kunde vi få en massa möten. Resultat - inte ett enda tjafs. Istället hörde jag bara hundägare som gick och berömde sina hundar. Nog förstod de att deras hundar härmed inte är "botade" men nu vet de hur de ska göra i fortsättningen för att nå lugna och trevliga promenader utan tjafs. 
Nästa helg utan tjafs blir två söndagar i maj. Den 13 och den 20 maj. 
 

Unghundskurs

Unghundskurs

Har du en hund som står mitt emellan valp- och vuxenlivet? Som numera allt som oftast slår dövörat till och bara lyssnar när det passar! Fungerar det mesta så länge ni är själva men inte när det blir för mycket störning runtomkring?

Vill du lära dig hur du går vidare? 
Missa inte chansen att gå en kurs som riktar sig till dig som inte har en plutt men inte heller en vuxen färdig hund. 

Vi kommer att träna på:

Kontakt och följsamhet
Passivitet
Gå lugnt i kopplet
Hundmöten
Inkallning och stanna
Aktivering 

Detta är en fortsättningskurs som riktar sig till dig som gått en valpkurs eller lagt grunderna själv och nu vill jobba vidare och lägga till mer störning. Vi jobbar under denna kurs med allt det där som hunden behöver kunna i vardagssituationer. Det finns utrymme att anpassa kursinnehållet efter deltagarnas förkunskaper och önskemål.

Rekommenderad ålder 6–18 månader

Datum: 7/5, 14/5, 21/5 samt 28/5 (Måndagar)
Tid: 18:30-20:00
Plats: Hundägarcoach Memea Mohlin, Stationsgatan 53 i Åkersberga
Pris: 1900 kr
Instruktörer: Sofia Lyheden och Malin Rhen

Hundmöten utan tjafs!

Hundmöten utan tjafs!

Helgkurs i Åkersberga den 7-8 april
Unga, yviga, storvuxna hundar som lika gärna har alla fötter på jorden som alla i luften, verkar det finnas gott om. Under den här helgen lär vi hundarna att gå lugnt i kopplet och det även i hundmöten. Lika mycket handlar kursen om att få hundägaren lugn och trygg eftersom vi människor påverkar våra hundar så väldigt mycket. Vi börjar 10.00 och slutar 15.00. Pris 2500 kr + 500 kr för medföljande. Kaffe och kaka ingår men inte lunch. 
Mer info. memeamohlin.com/kurser/

Kom Fido!

Kom Fido!

Helgkurs i Åkersberga 1-2 april. 
Den här kursen lär ut "verktygen" du behöver för att få hunden att komma och inte rusa iväg efter vilt eller andra hundar.
Vi börjar med roliga ljud som leder till bättre kontakt och går sen vidare med att lära hunden hur lönsamt det är att lyda. Övningarna är roliga och lekfull för både hund och människa.  
Vi börjar dagarna 10.00 och slutar 15.00. Priset är 2500 kr. 
Läs mer på memeamohlin.com/kurser/

Vilken person skulle du vilja umgås med?

Vilken person skulle du vilja umgås med?

En som klagar och skäller mest hela tiden och bara uppmuntrar dig nån enstaka gång? Eller det omvända, en som uppmuntrar och kommer med glada tillrop 70% av tiden och inte tillåter det negativa att överskrida 30? 
Själv är jag en rätt känslig person, redan 30% låter som mycket negationer i mina öron. Just för att jag är så känslig mot bråk och kritik tycker jag det är superviktigt att tidigt lära hunden vad ordet nej står för. Räcker det med att säga ordet en gång för att hunden ska förstå och respektera det jag säger behöver vi inte diskutera det här med rådjursjakt, hur hundmöten ska hanteras osv. istället kan vi gå vidare och ägna oss åt sådant vi både upplever positivt.

Hör av dig om du också vill få en positivare relation till din hund! Precis det är vad en hundagarcoach arbete går ut på.

Vara snäll .....

Vara snäll .....

För en tid sedan hamnade jag i en diskussion om det är ok att säga nej till hunden eller om den istället bör distraheras med annat. Efter det samtalet har jag funderat en del över vem som egentligen drabbas hårdast av det här ställningstagandet. Är det verkligen hunden som har det tufft när jag nekar den det ena eller kräver något annat av den? Eller är det egentligen människan som lider? Att se andras besvikelse kan var mycket påfrestande och att stå fast vid sitt beslut när någon tjatar kan vara mer krävande än att falla ifrån. Så vad handlar det här i slutänden om? Säkert varierar det men ibland ska man kanske ta sig en funderare över om det verkligen är hunden man vill vara snäll mot eller om det kanske mest handlar om att vara snäll mot sig själv?

Till noseworkkursen den 17-18 mars finns det ett par platser kvar. Under den kommer hundarna att få jobba en och en i lokalen och därför krävs inga som helst förkunskaper. Se mer: memeamohlin.com/kurser/

Tar du verkligen hand om din hund? Del 2

Tar du verkligen hand om din hund? Del 2

Tar du verkligen hand om din hund? Del 2

I går ställde jag frågan om det är människan som tar hand om sin hund eller om det är hunden som tar hand om sin människa. Är arbetsfördelningen skev kan det nämligen bli problem. Inte så länge hunden är trygg i sig själv, då spelar det ingen större roll. Men ju mer osäker hunden är desto mer stöd behöver den få av sin människa. En osäker hund har små marginaler. Det går väldigt fort från upptäckt av något till att hunden rusar iväg i försvar eller flykt. Det blir så eftersom hunden inte vågar vänta och se hur situationen kommer att utveckla sig. Den som är rädd agerar genast i förhoppning att förekomma det farliga. Har du en rädd eller utagerande hund kan du hjälpa din hund genom att gå först när det kniper och ge hunden upplevelsen att du tar "smällarna åt den". Att låta hunden själv få upptäcka "okänt" (vad det nu kan vara) är inte att ge den frihet utan att överge sin hund. Så visst kan du låta hunden få varna dig när den upptäckt något men ta sen genast över ansvaret. Låt inte små skuldror får bära mycket tyngd. 
Har du en rädd eller utagerande hund visar jag dig gärna hur du rent praktiskt går tillväga för att hunden ska uppfatta dig som en beskyddare. 
Läs mer om enskild träning under fliken: "hem", högst upp på denna sida.