Ibland får jag frågan av nyblivna hundägare: Hur får jag valpen att växa upp till min bästa vän? Svaret på den frågan är enkel: Agera själv som en riktigt bra vän.

För en riktigt bra (mänsklig) vän har vi tid. Ibland till och med fast tiden egentligen inte finns där. Riktigt bra vänner brukar ha roligt tillsammans, har gemensamma intressen. Man skulle kunna ”översätta” det till att de leker bra tillsammans.
Mänskliga vänner kan inte läsa ens tankar. Därför blir det klart enklare för min vän att agera som en sådan om jag även kan säga nej ibland. Har jag svårt för att tala klarspråk uppstår lätt missförstånd och ”fnurror på tråden”. Därför vinner alla parter (i långa loppet) på att jag är ärlig med vad jag känner och tycker.  
Med hunden händer detsamma som med en mänsklig vän den dag jag inte längre har tid eller engagemang för hen. Har jag inte längre tid för ”vårt roliga” börjar även min vän att odla nya intressen och de lär antagligen inte inkludera mig. Vår vänskap kommer reduceras till kompis och sen i värsta fall till att vi bara upplever oss som bekanta. 
Så det är verkligt inget hokus pokus med mellan två människor eller människa hund. Den vi har tid och engagemang för, den vi har roligt tillsammans med, den vill gärna bli vår vän. 

I augusti startar jag två valpkurser. En för hundar av brukshundstyp och en för retriever och andra jakthundar där samarbete är av stor vikt. Här hittar du mina kurser: www.memeamohlin.com/kurser eller klicka på knappen: kurser, här på sidan högst upp till höger..