I slutet av 1800-talet slöts de flesta hundrasers stamböcker. Sen dess har vi alltså rört runt i samma gryta. I några raser har vi kanske rört så länge att vi kanske börjar närma oss vägs ände. Att alla individer är så närbesläktade att de bär på samma defekta gener. Trots att uppfödare reser jorden runt på jakt efter obesläktade hundar dyker samma sjukdomar ändå upp. Men behöver det verkligen vara så här illa? Måste våra hundar ha dessa genetiska sjukdomar? 

De flesta hundraser har alltså ett stort antal ”systerraser”. Hundraser som ursprungligen haft samma arbetsområde, arbetat i samma terräng, i samma klimat. Hundraser som alltså både fungerar och ser likadana ut men heter olika saker eftersom de  härstammar från olika regioner eller länder. Tänk om det inte var förbjudet att korsa den heliga gränsen kallad ras! Då skulle vi genast få ett betydligt större antal individer att avla vidare på. 

Men det är klart, hur ska detta kunna gå rättvist till? Vilka systerraser skulle få användas? Vad händer med en valp vars morfar tillhör en annan ras, är den renrasig? Om flera uppfödare korsade in från systerraser under en tid skulle det därefter gå att hävda att en ras ens existerar? Och hur skulle det då gå för alla kennelklubbar och rasklubbars stora kassako? Utställningsverksamheten! Om det här med raser blev uppluckrat skulle miljardindustrin som utställningsverksamheten genererar verkligen kunna fortgå?

Men alla frågar inte storebror om lov. Några tar saken i egna händer. En grupp som gör det men rätt diskret, är jaktfolket. Där laboreras det rätt friskt med korsningar av olika raser i syfte att få fram dugligare jakthundar. En annan grupp, mindre diskret och som helt klart börjat konkurrera med gruppen som gör som storebror säger, är uppfödare av det man i det stora landet i väst kallar för designerdogs. Fast i ärlighetens namn är det inte bara rädslan för konkurrens som får folk att sätta i halsen när de hör försäljningsargumenten från den här gruppen av uppfödare. 
Mer om det i nästa avsnitt. 

Den webb baserade föredragsserien, (den du kan deltaga vid från din egen soffhörna) börjar den 21 okt med temat: Hundens  kroppsspråk. 

Nästa avsnitt, den 28 okt handlar om positivare kontakt med hunden. Vi människor har en förkärlek för ordet nej men det finns faktiskt effektivare sätt att få hunden att vakna till och komma på bättre tankar.

Sen får jag be om ursäkt för igår blandade jag ihop helgerna med varandra. Det är nu till helgen 12-13 okt, jag fått ett återbud och det är till kursen ”Kom Fido!” det finns en plats kvar. Den kursen handlar förstås om att få hunden att komma när man ropar och det även om den fått syn på vilt eller andra hundar.

Läs mer om mina kurser och föredrag på memeamohlin.com/kurser


Braque français

Braque français

Gammel Dansk Hönsehund

Gammel Dansk Hönsehund

Vorsteh

Vorsteh