Fram till 1800 talets slut hade vi alltså inte raser utan snarare hundtyper. Önskade man en mer storspringande hund eller om det var mer samarbetsvilja man ville åt, då såg man till att avla in sådana anlag med hjälp av hundar som hade just det. Innan vi hade hundraser sågs denna typ av avel inte som blandrasavel utan som en medveten förädling i syfte att få än mer kompetenta hundar. Sen kom nationalromantiken in i bilden. Nu skulle varje land, ibland till och med varje region ha sin hund för rävjakt, sin hund för stående fågelhundsjakt osv. Alla dessa hundar fick nu en stamtavla, rasnamn och förstås en standard på hur de skulle fungera — och se ut. Fortsatt avel kunde endast ske inom en ras. Att förädla genom att använda en hund ur en ”systerras” var inte längre tillåtet. Vi började helt enkelt att röra runt, runt i en och samma gryta. 

Detta har nu pågått i så många generationer att samtliga hundar i en ras kan vara mycket närbesläktade. Inte har vi förbättrat situationen heller genom den mänskliga svårigheten: att hålla sams. Vad händer om det föds valpar med fel färg? Kan de accepteras (oftast inte) kan de registreras (nope) kan vi avla vidare på dem? Ja, om vi knoppar av från den ursprungliga rasen. Så kom till exempel rasen Vit herdehund till, för vit kan inte en schäfer vara. 

Men denna strävan efter att få fram hundar som ser ut på ett väldigt specifikt sätt har inneburit (både i stora som numerärt små raser) att endast ett fåtal individer används i avel. Men om upp emot 80% av alla valpkullar ett år har en och samma far, vad finns då att para de halvsyskonen med i nästa led? Varför anses det vara fel, omoraliskt, skamligt osv. med incest i människovärden? Svaret är förstås att vi vet sedan fler tusen år tillbaka (står till och med i bibeln) att risken för missbildning därmed blir stor. Märkligt nog har vi fått för oss att reglerna skulle vara andra för våra husdjur. När vi i hundvärlden parar ihop far och dotter kallas det inte ens för incest utan linjeavel. 

Hur går utvecklingen vidare? Läs del 4 som kommer i morgon.

Mina kurser och föreläsningar
Skulle du vilja få din hund att bli duktigare på att komma när du ropar? Nu till helgen 12-13 okt har jag pga sjukdom fått tillbaka en plats till kursen: ”Kom Fido”.

21 okt börjar den webb baserade föredragsserien, temat är: Hundens  kroppsspråk. Ibland hör jag kommentarer som: Tänk om hundar kunde prata. Idiotisk kommentar, hundar kan prata. Det är vi som måste lära oss språket.

Nästa avsnitt den 28 okt handlar om positivare kontakt med hunden. Vi människor har en förkärlek för ordet nej men det finns faktiskt effektivare sätt att få hunden att vakna till och komma på bättre tankar.
Läs mer om mina kurser och föredrag på memeamohlin.com/kurser