Stopp där!

Att vara språksäker och snabbt kunna uppfatta och förmedla både uppskattning som avvisanden är en fördel i alla sociala sammanhang, både för hundar och människor. 

Två unga individer leker glatt men sen händer något som får den ena att pipa till. Är den andre i det läget lyhörd och genast tar ett steg tillbaka blir avbrottet i leken så kort att vi knappt märker av det. Omvänt, fel reaktion och leken kommer tvärt avslutas.
Två individer av motsatt kön umgås. Förstår de varandra och agerar efter den andres önskemål  är chanserna stora att tycke uppstår. Men har den ena svårt för att avläsa den andres signaler  kommer umgänget vips ta slut. 

Genomgående går att säga att ingen vill umgås med någon som inte respekterar det svar den får. Det är inte roligt att leka med en sådan, jobbigt att umgås, för att inte prata hur ansträngande det blir att leva tillsammans. Ur det här perspektivet är det för mig av stor vikt att snabbt lära valpen hur jag ser ut/låter när jag säger stopp. Just den gesten upplever jag vara en av grundbultarna i ett smidigt umgänge mellan två individer. Förstår både hunden och jag den andres gest, slipper vi missförstå varandra eller bli osams och det leder till att vi får förtroende för varandra.

Nu har jag lagt till en valp och en unghundskurs (Åkersberga) med kursstart i augusti. Läs mer här.



Memea Mohlin