En språksäker hund...

99% av alla valpar vet redan vid 8 veckors förstår vad morr står för och att det betyderr: hejda dig.  Den lektionen ger nämligen alla tikar sina barn när de nått 5 veckor. Vid den åldern får valparna tänder, börjar äta fast föda och tikens mjölk börjar sina. Att tiken inte vill att valparna bearbetar hennes juver med sina sylvassa små gaddar, när hon ändå inte har någon mjölk, behöver man inte vara hjärnforskare för att förstå. 

Så här ser språklektionen ut. När valpen närmar sig möts den av en stel och blängande mor. Förstår inte valpen signalen utan fortsätter närma sig, ökar tiken hotet genom att morra. Nästa steg blir att lyfta på läppen och visa tänderna - hon visar de vapen hon har. Förstår valpen fortfarande inte budskapet får den sig ett litet bett i nacken. Tiken visar så att säga vad hennes vapen kan användas till. 

Fast tiken förlorar inte mjölken över en natt. Det innebär att hon ibland låter valparna dia och andra gånger säger stopp. Språklektionen tas därmed om flera gånger och för varje repetition uppfattar valpen allt snabbare vilket budskapet är. Till slut behöver hon inte mer än mullra lite eller visa en skarp blick för att valpen ska förstå.

En språksäker hund är alltså en hund som snabbt uppfattar, och det redan vid små gester, vad andra säger till den. (Hunden på bilden läser inte av och gissningsvis fick den sig en åthutning, sekunder efter att bilden togs.) Ju duktigare en hund är på detta desto mer socialt kapabel blir den. Det här är också förklaringen till att somliga hundar aldrig hamnar i konflikter och andra ständigt gör det. 

I morgon kommer nästa del på denna text om individens förmåga att läsa av och förstå sin omgivning.

Sommarens kurser i Åkersberga är följande: 

17-18/7 Dra inte i kopplet! 

7-8/8 Kom Fido! 

21-22/8 Hundmöten

Läs gärna mer om kurserna här

Memea Mohlin