Det börjar med cigaretter....

Det börjar med cigaretter….


Det brukar heta att cigaretter är inkörsporten till allt i missbruksväg. Hundars ”inkörsport” skulle jag vilja påstå är stretandet i kopplet. I mitt yrke som hundägarcoach möter jag många olika problem. Hundägare söker upp mig därför att hunden skäller för mycket, gör utfall mot mötande, är rädd i olika situationer. Få hundägare nämner koppeldragandet som ett problem. Fast på min fråga om kopplet brukar vara sträckt, inte minst i de problematiska situationerna, svarar 99% ja. 


När såg du senast en hund stå på bakbenen och skälla, utan att kopplet var sträckt?

När såg du senast en hund göra utfall mot en annan i ett löst hängande koppel?

När såg du senast en hund bli allt mer upphetsad och stressad utan att kopplet sträcktes?


Det går inte att informera någon om något så länge den andra är uppjagad. Glöm det, gör dig inte besväret! Upphetsning gör oss alla blockerade, oförmögna att ta in ytterligare information. Att få hunden att sluta göra utfall, skälla på omgivningen osv är därför hopplösa uppgifter eftersom hunden i dessa situationer alltid är uppjagad. 

Det är alltså när hunden är lugn som vi lär den ”spelreglerna”, till exempel att det inte är OK att försöka förlänga kopplet. När hunden väl förstått spelreglerna blir det inte svårt att påminna hunden om dem, även om situationen/miljön skulle förändras lite eller mycket. Hunden som skäller, gör utfall, hetsar, börjar alltid med att dra i kopplet och därefter att göra något av det nämnda. Genom att lära hunden ”spelregler” förekommer vi problembeteenden. Rent fuskiga blir vi däremot om vi skäller på hunden för att den inte håller sig till spelreglerna - om vi inte först informerat den om vilka de är. 


Låter det svårt? Grejen är att det inte alls är svårt, bara man börjar i rätt ände! Kursen ”Gå fint Fido”, ges 17-18 juli i Åkersberga. Mer info. hittar du under rubriken kurser.

PS. Har du inte möjlighet att gå kursen kan du läsa dig till samma information i min bok: Dra inte i kopplet!”


Memea Mohlin