Locka med en godbit!

Det i hundvärlden absolut vanligaste rådet, oavsett sammanhang - distrahera med mat. Absolut, tro inte annat, det är ett råd jag ofta ger själv - fast inte i alla situationer och lite beroende på ras. Det finns hungriga hundar som retrievers. De går i princip alltid att distrahera med mat. Mer ”normalt” funtade raser brukar däremot tappa matlusten när pulsen går upp för högt.

 

Hur skulle du själv fungera, om du i en trång gränd plötsligt stod öga mot öga mot en person som viftade med en revolver mot dig. Skulle du då vara sugen på schokladbiten jag erbjuder? Skulle du alls märka att jag erbjöd dig choklad? Tror du att du skulle svara bättre om jag istället försökte skämta (leka) med dig i mina försök att distrahera dig? 

Rådet att locka hunden med en godbit är ett bra råd - så länge hunden är lugn. Att komma med det förslaget till hundägaren vars hund är arg, upphetsad eller rädd (och inte heter retriever i efternamn) blir däremot ganska dumt. 


Att godistipset är så vanligt beror nog framför allt på att det korrekta rådet kräver så mycket mer. Det är med relationen till hunden precis detsamma som i den till en människa. Det räcker inte med att uppmärksamma sin partner enbart när hen krisar. För att en relation ska fungera krävs det att vi lär oss förstå hur vår partner fungerar och reagerar och att vi själva därmed hinner agera innan det kör ihop sig. En relation kräver att vi har tillit, förtroende ja, rent av respekt för varandra. En fungerande relation kräver att vi på allvar engagerar oss i varandra. Klart det är lättare att komma med rådet - godbit - med lite tur kan det ju fungera.


Vill du få råd till din egen hundträning? Jag finns i Åkersberga. Bor du längre bort och kan nöja dig med zoom-möten går även sådana att boka. Klicka på hundträning och sen personliga träning i menyraden.

Memea Mohlin